Een verschil tussen Remedial Teaching en bijles is het uiteindelijke doel van de lessen.
Bij Remedial Teaching ligt de focus op het functioneren van het kind. Het uiteindelijke doel is dat hij of zij mee kan komen in de klas ondanks een leerprobleem. Een Remedial Teacher bereikt dit doel door te onderzoeken wat het kind precies nodig heeft om verder te ontwikkelen, om daarna precies op deze behoeften in te spelen. Zo begeleidt een Remedial Teacher de leerling naar betere resultaten in de klas.
Ik besteed, zo nodig, ook aandacht aan de executieve functies. Dit zijn de vaardigheden die een kind nodig heeft om tot leren te komen. Denk aan: Het werkgeheugen, impulsbeheersing, flexibiliteit en planning. Vooral belangrijk bij de overgang naar de Middelbare School.
In de praktijk bied ik onder andere bijles aan. Bijles is een herhaling van lesstof die op school al aangeboden is.
Bijles is voor kinderen op de (basis)school die moeite hebben met bepaalde vakken. Ze hebben de stof niet goed genoeg begrepen, het tempo in de les ligt te hoog of omdat ze de uitleg niet begrepen hebben . Tijdens bijles wordt de stof nogmaals doorgenomen, net zolang totdat de leerling het begrijpt.
Door dit spelenderwijs aan te pakken krijgt het kind meer zelfvertrouwen waardoor het betere schoolresultaten behaalt.
Ik gebruik hiervoor verschillende materialen die aansluiten bij wat de leerling op school krijgt.
Bij huiswerkbegeleiding ligt de focus meer op lange termijndoelen zoals het goed kunnen inplannen van huiswerk of leerwerk en het vergroten van concentratie en zelfvertrouwen van de leerling. Daarentegen ligt de focus bij bijles meer op korte termijndoelen zoals het bijspijkeren van lesstof van een moeilijk vak.